piątek, 23 maja 2014

♥ Polewa czekoladowa ♥

Cześć!
Ponieważ doszły mnie słuchy, że polewa czekoladowa zrobiła furorę, postanowiłam, że zasługuje na oddzielny, bardziej przejrzysty post.
Przepis ciągle ewoluuje, dlatego w miarę postępu w eksperymentowaniu, będzie aktualizowany.

Póki co wersja tradycyjna i mleczna:


POLEWA CZEKOLADOWA TRADYCYJNA

- łyżka masła/margaryny
- 2-3 łyżki kakao (ja używam DecoMorreno)
- 3-4 łyżki cukru (lub mniej, zależy jak słodkie polewy lubicie)
- ok 1/3 szklanki wody

Rozpuszczamy masło na patelni, wsypuję cukier i mieszając czekamy aż się rozpuści i ładnie połączy z tłuszczem. Dodajemy kakao ciągle mieszając, a gdy nasz twór zgęstnieje, dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę tak odparowujemy wodę, często mieszając.
Pozostawiamy do wystygnięcia, aby lekko zgęstniało.


POLEWA CZEKOLADOWA MLECZNA

- łyżka masła/margaryny
- 2-3 łyżki kakao (ja używam DecoMorreno)
- 3-4 łyżki cukru (lub mniej, zależy jak słodkie polewy lubicie)
- ok 1/3 szklanki wody ok 1/3 szklanki mleka

Przepis dokładnie taki sam jak w tradycyjnej wersji, z tym, że mleko dolewamy po trochu - mieszamy - dolewamy resztę. Bezwarunkowo CIĄGLE MIESZAMY!


POLEWA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA

- łyżka masła/margaryny
- 2-3 łyżki kakao (ja używam DecoMorreno)
- 3-4 łyżki cukru (lub mniej, zależy jak słodkie polewy lubicie)
- ok 1/3 szklanki wody
- 2-3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
*opcjonalnie pół łyżeczki startej skórki z cytryny/pomarańczy

Sok mieszamy z wodą. Wykonujemy przepis wg receptury tradycyjnej.




Nam w tradycyjnej polewie czekoladowej najlepiej smakują owoce 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz