wtorek, 14 października 2014

Obiad sałatkowy - na ciepło oczywiście.

Ciąg dalszy dietetycznych potraw!
Nie do pomyślenia na tym blogu, prawda? :>
Dzisiaj prezentuję przepis na obiad szybki, zdrowy, nawet dietetyczny, a co najważniejsze - mocno sycący. Posiada on również wątek anty-anemiczny.
Ważne jest, by danie to jeść na ciepło, choć oczywiście dopuszczalne jest zjedzenie wersji zimnej na kolację...

...jeśli tylko zostanie Wam coś z obiadu.

Potrzebne składniki:
- pół paczki makaronu (ja wybrałam Cavatappi, równie dobrze możecie użyć świderków, kokardek, itd.)
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 garści szpinaku lub paczka zamrożonej papki szpinakowej
- łyżka oleju
- sól, pieprz

Ja użyłam pięknego szpinaku zamrożonego w całości - trochę więcej z nim roboty, ale warto się pomęczyć - samo zdrowie!

Makaron przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. Szpinak ląduje na rozgrzanej patelni i przebywa tam, dopóki nie zwiędnie. Solimy, chwilkę jeszcze smażymy, potem pozostawiamy do wystudzenia.

Teraz bierzemy się za pomidory. Obieramy ze skórki (uprzednio zalewamy wrzątkiem i hartujemy zimną wodą - wtedy skórka sama schodzi) i kroimy na dość sporą kostkę. Następnie nasz naturalny antybiotyk - czosnek.
Posiadam specjalną tackę do czosnku, cebuli i innych nad wyraz aromatycznych warzywek - niestety szybko "się porysowała" :(

Nasz czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Drugą opcją jest pokrojenie go w niesamowicie drobną kostkę, zasypanie solą i zmiażdżenie nożem. Sól powoduje, że nasz czosnek puszcza soki, dzięki czemu łatwiej uzyskamy papkę.

Gdy nasz szpinak jest już letni - również go siekamy.

Jeśli nie lubicie aż tak intensywnego smaku czosnku, proponuję zeszklić go na patelni. Nasz makaron gotowy? Zatem makaron, szpinak i czosnek lądują do garnka i tak chwilę podgrzewając, mieszamy.

Teraz dodajemy pomidory, również mieszamy, tym razem odrobinę delikatniej. Nasze danie nadal trzymamy na wolnym ogniu.

Teraz całość zaprawiamy śmietaną - ponownie mieszamy. Chwilkę grzejemy pod przykryciem - ok. 3-4 min. i już! Nasz nawet trochę wege obiad gotowy.



Całość, jeśli chcemy możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uuuu <3 ze szpinakiem, więc na pewno spróbuje w najbliższym czasie :D

    OdpowiedzUsuń